diumenge, 4 de juliol del 2010

Puig i Adam: les matemàtiques i la seva didàctica

Pere Puig i Adam —potser hauríem de dir Don Pedro Puig Adam perquè va desenvolupar bona part de la seva activitat a Madrid i, de fet, ha estat més reconegut allà que aquí— va néixer a Barcelona el 1900 i va morir, després d'una vida dedicada especialment a la docència de les matemàtiques, a Madrid el 1960. Individualment, o amb la col·laboració de Julio Rey Pastor, Puig i Adam va ser l'autor de nombrosos manuals i llibres de text per al Batxillerat i per a la Universitat (alguns dels quals es poden trobar a la xarxa, en versió més o menys "pirata", o encara apareixen en els llistats de llibres recomanats per a carreres tècniques).

Fet inusual en el país i l'època que li tocà viure, potser herència de la seva etapa en institucions educatives de l'Espanya republicana,  va ser una persona preocupada per la didàctica de les matemàtiques: hi va dedicar esforços i articles. Quan es parla de la seva contribució en aquest camp és inevitable, i anecdòtic, fer referència al seu famós decàleg (2) (si feu clic, en  veureu una adaptació comentada) del 1955. No he entès mai aquesta mania dels decàlegs (perquè deu i no els que surtin), però el gran matemàtic George Pólya també va caure en el parany (Decàlegs de Pere Puig Adam i George Pólya (2)).

Per a més informació sobre Puig i Adam, recomano els següents enllaços:
  • Puig Adam (2) a l'IES San Isidro on va tenir d'alumnes a Joan de Borbó i al seu fill Joan Carles.
  • I per acabar, cerqueu el seu nom a la secció Biografías de matemáticos españoles (1) de Divulgamat. Trobareu la mateixa biografia que en l'enllaç anterior, però no perdeu l'oportunitat de consultar la biografia de l'única dona que de moment apareix en el llistat: María Josefa Wonenburger Planells (1) (no té gaire a veure amb l'article que ens ocupa, però no em puc estar de divulgar la vida d'aquesta gran professional de la matemàtica).
Com a cloenda de l'entrada, un fet bastant desconegut a Catalunya: la Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM), de la que formen part la majoria d'associacions catalanes, va instituir, des de l'any 2000, el 12 de maig com a Dia Escolar de les Matemàtiques. Per què aquesta data?  Precisament perquè coincideix amb la data de naixement de Pere Puig i Adam.


(1) Revisió del 07/01/2012: S'han actualitzat els enllaços al web de Divulgamat que va canviar la seva estructura. Per cert, la secció que anomenaven Biografías de matemáticos españoles ilustres, s'anomena ara Biografías de matemáticos españoles (es veu que han perdut el llustre!)

(2) Revisió del 30/06/2014: S'han corregit els quatre enllaços indicats, que no eren operatius per causes diverses; tancament del servidor Phobos de l'XTec, per exemple (el nom del servidor era premonitori d'algun desastre). Disculpeu-me tots aquells que de vegades cliqueu per a no anar enlloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada