Fa tot just una setmana, el divendres 11 de juny, va tenir lloc la Tretzena Trobada de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM). Enguany es dedicava als "Joves matemàtics catalans al món". Si voleu fer un tastet del contingut de les quatre ponències que s'hi van desenvolupar, feu clic a
Abstracts. Durant la Trobada també es va fer una breu presentació del
Llibre blanc de la recerca matemàtica a Catalunya (2000-2009). De fet, la presentació oficial, suposo que amb tots els pesats i protocolaris ets i uts, s'havia fet el dia abans a la tarda (també a l'Institut d'Estudis Catalans, del qual és societat filial l'SCM). Com que en un dels comentaris a una entrada anterior (
Maths Quiz 2000...), on parlava d'un concurs de matemàtiques organitzat i pensat des de Catalunya, se'm feia veure la poca divulgació que té la recerca matemàtica feta a casa nostra; m'ha semblat que calia donar-vos notícia d'aquest Llibre blanc.
En els annexos del Llibre, que com veieu es pot consultar en línia, hi podreu llegir, per exemple, dos
Reports de la Recerca a Catalunya (un del 1990 al 1995 i un altre del 1996 al 2000). Un apartat també interessant és el
6. Articles sobre la recerca... on trobareu dotze resums sobre les dotze àrees de recerca matemàtica (Àlgebra, Anàlisi, Equacions en derivades parcials...). I si sou persones curioses, no deixeu de donar una ullada al punt
3. Formació on hi ha el llistat de les 233 tesis doctorals en l'àmbit de les matemàtiques que s'han defensat a Catalunya entre l'any 2000 i el 2009 (algunes es poden consultars directament en xarxa). Si no sou del ram, el llenguatge críptic dels títols us pot allunyar definitivament de la matèria. He triat per tant dos títols que m'han semblat curiosos per si voleu fullejar-ne tot el contingut digitalment:
- Homogeneïtat d'estil en el Tirant lo Blanc (2002) d'Alexandre Riba Civil
- Modelització matemática d'alguns aspectes de la Teoria de l'Evolució Darwinista (2002) presentada per Manel Sandón
No us en dono l'enllaç directament, però veureu que són fàcils de trobar i així, llegint en diagonal tot el llistat, podeu tenir idea de la feinada que s'ha fet. Aprofito per comentar-vos que existeix un servei de consulta de
Tesis Doctorals en Xarxa (TDX) que fa de repositori de tesis, de tot tipus d'estudi, defensades a les universitats catalanes i a d'altres de l'Estat. D'aquesta manera per consultar força tesis ja no ens veiem obligats a visitar les biblioteques universitàries (que ara fatalment s'han convertit en "estudiòmetres", però això és un altre tema).
Primer de tot, felicitats Francesc pel blog. Sé que fa dies que està en funcionament, però no havia trobat l'ocasió d'escriure-hi.
ResponEliminaDonat que diuen que "l'ocasió fa el lladre", i ara l'he trobada amb el "Llibre blanc" i essent "una mica literata" he pensat: "aquesta és la meva". Llibre blanc, epítet o contradicció, metàfora o hipèrbole. En una ullada ràpida, i sense entendre-hi massa en el camp matemàtic, m'ha semblat, que hi ha uns articles "sobre la recerca matemàtica a Catalunya" que estan molt bé. En fi, em sembla que és una idea que seria "exportable" a altres camps -literatura per exemple- (i així anar fent tota la gama del "Pantone").
Pel que fa al teu blog, tot i que les matemàtiques no són el meu camp (si és que hi ha camps d'algú -fent una petita metamorfosi de la cançó d'el Sisa-), vaig llegint "de tant en tant" alguna de les entrades ("post" pels anglesos) i em semblen molt interessants.
Les meves "aportacions-col·laboracions" tendeixen a zero però pot ser que un cop animada segueixin una línia ascendent tendent a l'infinit. De fet, de moment, reitero la meva felicitació i la bona idea de fer aquest blog.
Benvinguda! En aquest cas, el llibre blanc no ho és realment. No sé si és una llegenda urbana, però algú em va dir, o vaig llegir, que sí que tenien les pàgines en blanc, tot i que es van posar a la venda, "Lo que los hombres saben de las mujeres" i "Lo mejor de la cocina inglesa".
ResponEliminaGràcies pels elogis i benvingudes siguin també les col·laboracions literàries: no en va l'escriptor Jorge Luís Borges s'interessava per les matemàtiques i el matemàtic Guillermo Martínez escriu novel·les.
En quant a les teves col·laboracions, em conformaria que seguissin una progressió aritmètica (amb una diferència que fos un nombre natural, és clar). No et preocupis si no ho entens, del llenguatge incomprensible ara en diuen especialització o màster.