dissabte, 12 de juny del 2010

Les Olimpíades Matemàtiques

Ja havia parlat d'aquestes proves a Sessions de preparació per a l'Olimpíada Matemàtica, però en aquella entrada es tractava bàsicament de presentar l'interessant llibre, editat per la Societat Catalana de Matemàtiques, que també es pot consultar en línia. Això d'anomenar Olimpíades a aquesta mena de proves respon suposo a la falta d'imaginació i a l'escàs rigor en el llenguatge. De fet, molta gent ja no distingeix entre "olimpíades" i "jocs olímpics" i, per a més escarni, aquestes trobades matemàtiques se celebren cada any. Passa el mateix que amb la paraula gimcana (de procedència anglesa i arrel indostànica) que ja s'aplica a tot tipus de proves.

La primera International Mathematical Olympiad (IMO) va tenir lloc, em pensaria que sense el nom en anglès, a Romania el 1959. Després la cosa es va animar i actualment n'hi ha de física, de química... i, fins i tot, de filosofia (vegeu International Science Olympiad a Wikipedia). Us dono un parell de enllaços per si voleu més informació:  Olimpiada Matemàtica Española (i si us plau, distingiu l'accentuació diferent en català i castellà: olimpíada i olimpiada, tot i que en castellà estan admeses les dues) i el web de l'organització internacional imo-official encapçalat pel logo...

que com podeu veure no té res d'extraordinari (encara que els topòlegs, que no topògrafs, li trobin una certa gràcia). Per cert, si detesteu els himnes us repto a que escolteu el de l'IMO (el trobareu fàcilment en imo-official a informació general). Hagués estat més assenyat portar al pentagrama els decimals del nombre Pi, cosa que ja han fet alguns amb més o menys gràcia.

I posem-nos seriosos: força mèrit deu tenir treure una bona puntuació a l'IMO, només cal donar una ullada a les llistes dels guardonats. Hi trobareu per exemple una medalla d'or per Grigori Perelman el 1982, sens dubte un dels més brillants, i excèntrics, matemàtics dels darrers temps o tres medalles consecutives, 1986-87-88, de l'australià Terence Tao. Però, no us desanimeu si hi voleu participar perquè ja en la preparació hi trobareu, si us agraden les matemàtiques, la recompensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada