dimarts, 27 d’abril del 2010

Sessions de preparació per a l'Olimpíada Matemàtica

L'Olimpíada Matemàtica és una competició per a estudiants de secundària, generalment que estan cursant batxillerat, que té molt poc a veure amb la prova Cangur. El Cangur no requereix una preparació massa específica, hi pot participar qualsevol estudiant des de 3r d'ESO a 2n de Batxillerat (o dels cicles formatius equivalents) i se celebra en una única jornada que no requereix llargs desplaçaments. En canvi, l'estudiant català que vol esdevenir "olímpic" s'ha de preparar un temari específic que no es treballa a l'escola i, en el millor dels casos, passa per tres competicions: la fase catalana, la fase espanyola i la fase internacional (que a tall d'exemple, enguany té lloc a Astana (Kazakhstan) del 2 al 14 de juliol). Com que em sembla que el desconeixement general de l'Olimpíada supera al del Cangur, en parlaré amb més detall en alguna altra entrada.

De moment us vull presentar un magnífic llibre, disponible en format digital i en format paper, que la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) va publicar ja fa uns anys, però que ha anat revisant i actualitzant periòdicament. L'objectiu inicial era que servís de llibre de text per als estudiants interessats en l'Olimpíada, tant si anaven a les sessions presencials que organitzava la SCM, per aconseguir el nivell òptim de participació, com si s'arriscaven a preparar-se pel seu compte. El seu títol és Sessions de preparació per a l'Olimpíada Matemàtica i el podeu consultar fent clic en el link anterior. Està estructurat en unitats temàtiques preparades per especialistes i fuig de l'excés de formalisme que sovint allunya als poc versats en aquesta ciència. També conté una col·lecció de proves (Recull històric) que és força interessant si més no per comprovar el nivell que es demana. Com hem dit, també està disponible en el tradicional i còmode format tradicional en paper a un preu molt assequible.

És un llibre recomanable encara que no penseu participar en l'Olimpíada perquè us ha passat l'edat, no us veieu amb cor o, senzillament, us fa mandra. Com que els capítols són independents, podeu llegir només la part d'Aritmètica o la d'Anàlisi Combinatòria, per exemple, perquè us interessa o la necessiteu per als vostres estudis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada