dilluns, 3 de maig del 2010

Matemàtiques i Música

El títol bé podria ser Música i Matemàtiques, però una de les obres imprescindibles per a qualsevol que s'interessi per la relació entre les dues disciplines s'anomenava, almenys fa uns anys: Mathematics and Music. El seu autor David J. Benson és actualment professor de matemàtiques de la Universitat d'Aberdeen. Durant més de 500 pàgines explica els fonaments físics i matemàtics del so i la música, parla de consonància i dissonància, analitza els fonaments de les diferents escales musicals, passa revista a la música digital, etc. Vaig descobrir el llibre ja fa uns anys i immediatament me'l vaig baixar en format PDF (de forma totalment legal perquè l'autor ho permet, però també està editat en paper per Cambridge University Press). Confeso que només  n'he llegit alguns capítols, però és un manual que em fa l'efecte que és mereix una lectura atenta. A més, les diferents unitats són bastant independents i podeu consultar aquelles que us interessin. El professor Benson va actualitzant la seva obra i la darrera versió s'anomena Music: A Mathematical Offering (feu clic al títol o a la imatge de la portada que apareix més avall si voleu accedir a la pàgina per baixar-vos el PDF). L'autor adverteix que per la xarxa circulen versions anteriors del seu llibre, jo mateix he trobat encara la versió del 2004 amb el títol original de Mathematics and Music, i recomana lògicament que les persones interessades consultin la darrera versió que apareix al seu web.


En una propera entrada parlaré d'articles més concisos (per als que us faci por l'extens manual de Mister Benson o necessiteu una primera aproximació al tema que ens ocupa) i, com no, de l'aportació dels matemàtics catalans a la divulgació de les relacions entre la música i les matemàtiques.

1 comentari:

  1. Gràcies per la notícia. No coneixia ni el llibre ni el seu autor. M'he afanyat a descarregar el primer de la xarxa i a visitar la pàg. web del segon. T'animo a escriure aquests cometaris "d'articles més concisos" que dius. El tema és especialment interessant.

    ResponElimina