diumenge, 13 de juny del 2010

The Simpsons i les matemàtiques

Un dels mèrits de la sèrie animada de televisió The Simpsons és els diferents "nivells de lectura" que permet,  amb contínues referències a temes polítics, socials, científics, artístics (hi ha escenes que són un remake de pel·lícules destacades de la història del cinema)... A l'espectador poc atent o amb poc bagatge cultural tot això li pot passar per alt i pot interpretar que es tracta només d'episodis on apareix una família de classe mitjana amb un pare i un fill maleducats i grollers (passarem per alt si a la vida real aquest tipus de personatge és estadísticament rellevant). Des dels seus inicis el 1989, els guionistes han intentat mantenir el bon nivell de la sèrie, però diríem que ja es comença a notar un cert esgotament creatiu. De totes maneres, manté una gran distància qualitativa amb les sèries japoneses de personatges plans amb ulls occidentals.



I és clar, no poden faltar les referències a les matemàtiques... Curiosament la que més he utilitzat en les meves classes, Multiplícate por cero (per explicar que el producte per zero sempre dóna zero, per molt que insisteixin els alumnes en "tres per zero igual a tres"), no és una frase original de la sèrie.  En l'original anglès en Bart Simpson diu Eat my shorts! i en els doblatges hispano-americans tradueixen bastant literalment (he llegit en algun lloc: Cómete mis calzones! o Cómete mis pantalonsillos!, però no ho he pogut confirmar veient els dibuixos). El  Multiplícate por cero és una aportació original, per tant, del doblatge espanyol. A part d'aquesta anecdòtica exclamació, a la xarxa trobareu documents sencers dedicats a analitzar frases i situacions matemàtiques de la sèrie; per exemple, simpsonsmath. Un  dels documents més interessants que he trobat és un article de Números (Revista didáctica de las Matemáticas) que publica la Sociedad Canaria "Isaac Newton" de Profesores de Matemáticas.


L'article en qüestió és de l'enginyer argentí Claudio Horacio Sánchez i es pot consultar en línia. Feu clic al títol: Los diez mejores momentos matemáticos de los Simpson.

2 comentaris:

  1. xD http://www.cuantarazon.com/26211/matematicas

    ResponElimina
  2. Benvolgut Senyor Anònim,

    Suposo que el seu comentari té a veure amb què una de les etiquetes de The Simpsons i les matemàtiques és Humor perquè no veig cap relació entre els Simpsons i la gentil noia de l'enllaç:
    www.cuantarazon.com/26211/matematicas

    Cal dir que no he demanat l'opinió ni de Homer ni de Bart al respecte (suposo que dirien mosquis!). Si Stephen Hawking va escriure que cada equació en un text disminuïa el nombre de lectors potencials, podem dir que incloure enllaços com aquest té l'efecte contrari (almenys sobre la meitat de la població). Posats a publicar falsedats sobre el nombre auri, aquesta té, si més no, una certa gràcia (manipulacions, a part).

    ResponElimina