En l'actualitat tenim una idea força lineal del temps (time que no weather, d'altres idiomes tenen més clara la distinció) i els físics es permeten parlar de la fletxa del temps. Sigui el que sigui el temps, sembla que avança inexorablement (o hauríem de dir termodinàmicament?). ¿Però com ens atrevim a parlar del temps si la majoria de mortals no tenen clar quantes cares o dimensions té un full de paper? La cinta o banda de Möbius és dels pocs objectes matemàtics, i estem parlant de topologia!, que tenen l'èxit assegurat a les aules de secundària. La seva construcció és ben senzilla, només ens cal una tira de paper i unir-ne els extrems fent mig gir en un d'ells, i és fàcil posar de manifest les seves sorprenents propietats: entre d'altres, és una cinta d'una sola cara i no és orientable (damunt de la cinta no té cap sentit parlar de dreta i esquerra). Només necessitem la cinta, un llapis i tisores:
Addenda del 15 d'octubre de 2011
Si heu clicat damunt del vídeo anterior, haureu comprovat que ja no està disponible per una reclamació de drets d'autor (el seu link era http://www.youtube.com/v/JHSfKwhSOos). Com que no hi ha mal que per bé no vingui, m'he posat a cercar vídeos disponibles de contingut equivalent i us en recomano dos:
- La Banda de Möbius comentada en català en el programa de divulgació de Televisió de Catalunya Quèquicom.
- Banda de Moebius que té una factura semblant al vídeo que originalment vaig enllaçar a aquesta entrada.
Si preferiu les tontes serpentines que es tiraran aquesta nit a la cinta de Möbius, us comprenc, però vigileu que no acabeu tan desorientats com les pobres formigues que va dibuixar M. C. Escher mentre us pregunteu aquesta matinada: i si l'Univers i el temps són unes immenses cintes de Möbius?
Parlant d'aquesta cinta i com que no m'agradaria acabar l'any sense música... No patiu que no seran valsos, ara que resulta que els concerts de valsos d'Any Nou ja són "tradicionals", fins i tot, a Matadepera!
He descobert aquest excel·lent vídeo en el recomanable bloc de matemàtiques Juan de Mairena.
Ah! i si no us podeu estar de fer propòsits i desitjos per al nou any, si us plau, que no siguin ni tres ni deu i, millor, deixeu-ho per un altre dia.
Bon any nou !!!
ResponEliminaBon Any Nou, Frederic! Però com que sóc amic de desmitificar aquestes dates, amenaço ja amb un escrit per desitjar una bona entrada al mes de febrer o per guardar-se dels Idus de març.
ResponEliminaPer un bon mite:
ResponEliminahttp://www.flickr.com/photos/fredericmc/sets/72157625587499345/show/
La cara del individu que condueix els bous es pura matemàtica aplicada.
Gràcies per compartir les magnífiques fotografies, més aviat és un documental! T'ha costat, però, de trobar la relació amb les matemàtiques! ¿Vols dir que l'individu de "cara matemàtica" condueix els bous o els bous ja saben on han d'anar? Fent referència als despropòsits del títol del meu escrit, repto als llegidors a que trobin, en les fotografies, a un individu amb barretina trucant pel mòbil i a un altre senyor amb barretina i arracada. Us faig l'enllaç que ens aporta en Frederic més accessible, només cal que feu clic a http://www.flickr.com/photos/fredericmc/sets/72157625587499345/show/
ResponElimina