divendres, 26 de març del 2010

Un enigma

La Setmana de la Ciència que se celebra anualment és més una festa de les ciències inductives (o hauria de dir hipotètico-deductives o experimentals?) que no pas de les ciències deductives o formals. L'any 2004 (com passen els anys!), dins de les activitats que es van proposar per commemorar la Setmana a l'escola on treballo, es va efectuar un concurs de preguntes de temàtica científica. Hi vaig contribuir amb el següent enigma que us transmeto amb lleugeres modificacions:

"La solució d'un enigma va ajudar força a la victòria dels aliats sobre els alemanys  en la Segona Guerra Mundial. Un matemàtic britànic hi va contribuir decisivament; però, tot i les semblances, el final de la història no va ser tan feliç com el conte de Blancaneus. Quin o què era aquest enigma? Com es deia aquest matemàtic? Blancaneus, què hi té a veure en tot això?" 


L'enigma resta obert. I ja és el segon d'aquest bloc! (Veieu Qui és el personatge del quadre?) N'anirem afegint més i encara que no sempre es corresponguin exactament amb el sentit estricte de la paraula enigma, els trobareu en la categoria Enigmes.

4 comentaris:

  1. Estranyament, va ser expert en tota mena de màquines: enigmàtiques, unes; de fabricació pròpia, les altres. Si el Spielberg en fes una pel·lícula, probablement la titularia A.T.

    ResponElimina
  2. Ahir un alumne de 1r de batxillerat em va preguntar si el matemàtic era Philip Johnson (una persona interessant i relacionada amb el tema que ens ocupa, però ni era matemàtic ni era britànic).
    Me n'adono que hauré de dedicar una entrada a la cerca a internet d'informació, però que a tu no et cal. Efectivament, Spielberg titularia la pel·lícula A. T. Com a pista addicional, puc dir que la poma que subjecta la Blancaneus de l'imatge no és una dada gratuïta.

    ResponElimina
  3. Alumne de 1r de batxillerat11 d’abril del 2010, a les 21:20

    Però si a la presentació de l'enigma poses què és un matemàtic britànic i ara contestes "però ni era matemàtic ni era britànic", en que quedem?

    ResponElimina
  4. Llegeix a poc a poc, "alumne de primer de batxillerat"! En el comentari dic que Jonhson és una resposta incorrecta perquè no era matemàtic ni britànic. El matemàtic de l'enigma sí que és britànic i les seves inicials tal com diu Francesc Rovira, però no directament, són A. T. (i ja no dono més pistes).

    ResponElimina