divendres, 19 de març del 2010

Més de 18.000 alumnes catalans de secundària participen en la Prova Cangur 2010

Ahir, dijous 18 de març, es va desenvolupar la Prova Cangur 2010. Va ser la XV edició que organitzava la Societat Catalana de Matemàtiques. La Prova Cangur és un concurs internacional de matemàtiques anual en el que prenen part més de quaranta països del món (la participació és de l'ordre de milions d'estudiants de secundària). Va ser creada el 1991 partint del model d'un concurs nacional australià i d'aquí li ve el nom.

A Catalunya, a la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears la convoca la Societat Catalana de Matemàtiques (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) i l'organitza una comissió de les tres comunitats. És una activitat que es marca com a objectiu estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques a través de la resolució de problemes. Consisteix en una prova de 30 reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. Tot i que hi ha una llista dels millors classificats, l'objectiu de la prova no es detectar talents matemàtics sinó que els nois i noies participants gaudeixin resolent les preguntes. De fet per solucionar els exercicis no es requereixen coneixements matemàtics especials. Cal destacar que no es permet l'ús de calculadores.

Els enunciats els prepara, en una reunió internacional que enguany es celebrà a Minsk (Bielorússia), l'associació Le Kangourou sans Frontières, on Catalunya hi participa com a nació i actualment ostenta, per elecció, un dels càrrecs de l'equip directiu de l'associació. Els participants d'arreu d'Europa i d'altres països del món es plantegen els mateixos problemes i tenen un temps d'una hora i un quart per intentar resoldre'ls.

El Cangur s'adreça a alumnes de 3r d'ESO (Nivell 1), 4t d'ESO (Nivell 2), 1r de Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà (Nivell 3) i 2n de batxillerat i cicles formatius de grau superior (Nivell 4).

Crida l'atenció el poc ressò mediàtic que ha tingut aquesta festa de les matemàtiques. Serà que la gent que ens dediquem a aquesta matèria no ens sabem vendre o que les bones notícies no són noticia o que la majoria de periodistes pateixen d'analfabetisme numèric. Proposo, evidentment és broma, que l'any vinent una centèsima part dels participants, una vegada acabada la prova, procedeixin al llançament d'ous contra alguna façana d'un edifici oficial o convoquin un flashmob (segons el termcat n'hauríem de dir mobilització espon-tània), el més ridícul possible, amb l'objectiu de sortir a la tele.

Si voleu més informació de la prova o accedir als enunciats i solucions de les últimes edicions:




 Prova Cangur-Societat Catalana de Matemàtiques









I per comprovar la internacionalitat del Cangur:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada