dimecres, 31 de març del 2010

Els Elements d'Euclides

La majoria de llibres de text de secundària passen de puntetes per la història de les matemàtiques i no es molesten en descriure el mètode d'aquesta ciència. No n'he fet un estudi seriós, però suposo que els matemàtics de l'Antiga Grècia que hi són més citats són Tales de Milet i Pitàgores (de fet apareixen en els programes de l'assignatura només perquè donen nom als teoremes que els hi són atribuïts). Si en cerqueu informació biogràfica veureu com les diferents fonts difereixen en els anys de naixement i mort, la majoria de les vegades sense citar en què es basen. Feu la prova a Viquipèdia amb Pitàgores: mireu la data de naixement i mort i tot seguit aneu canviant l'idioma, veureu com en els diferents articles les dates ballen, en molts casos sense cap explicació (i el mateix passa en webs especialitzades i enciclopèdies en paper). Sigueu prudents i crítics, per tant, quan digueu que Pitàgores va néixer el 569, 570 o 582 aC o que Tales va néixer el 624 aC (millor si dieu cap al 630 aC).

Comento tot això perquè en aquest article vull parlar d'Euclides, en particular de la seva obra Els Elements, i hauríem de començar explicant que Euclides, nascut el 365 aC o el 325 aC o..., es bastant posterior als seus companys d'afició, que no d'ofici. Ningú s'atreviria a afirmar que Beethoven i The Beatles van ser contemporanis, però quan es tracta dels savis grecs hi ha gent que se'ls imagina tots menjant olives en la mateixa taula.  Euclides en els tretze llibres d'Els Elements fa un compendi escollit de les matemàtiques gregues, però ho fa seguint un mètode axiomàtic i deductiu i d'aquesta manera posa els fonaments al mètode que tots els matemàtics actuals segueixen. De fet Els Elements es van utilitzar com a llibre de text d'introducció a la geometria durant molts segles.

Si voleu donar una ullada a aquesta obra ho podeu fer en línia i amb un modern applet de geometria (heu de tenir activat Java al navegador) a www.euclides.org. Si voleu accedir directament a la versió catalana, cliqueu a la següent imatge:



Per cert, la imatge és un detall del quadre L'Escola d'Atenes de Rafael (1483-1520). Els estudiosos no es posen d'acord en si el personatge principal representat és Euclides o Arquimedes.

1 comentari:

  1. Gran pàgina web, sí senyor. T'agraeixo la notícia.

    ResponElimina