dimecres, 28 de desembre del 2011

Googlejant "Felicitacions matemàtiques"

Fa alguns dies, en una sessió de preparació del Cangur, un alumne de 3r d'ESO preguntava si els professors de matemàtiques aprofitàvem les vacances de Nadal per resoldre problemes d'aquesta assignatura. Resolent problemes, potser no; però sembla que un cert nombre d'aficionats i professionals de les ciències exactes tenen una certa dèria per trobar felicitacions nadalenques amb motius matemàtics. Poc abans de Nadal, comprovant les paraules clau de cerca que menen els nàufrags d'internet a aquest bloc, vaig poder veure que 46 persones hi havien arribat teclejant "felicitacions matemátiques" en el cercador (googlejant "felicitacions matemàtiques" si em permeteu el neologisme). Efectivament, aquesta estranya associació de paraules els portava, i més si les posaven entre cometes, a l'article Felicitacions? matemàtiques o no? que vaig escriure l'any passat per aquestes dates. El problema estrella d'aquella entrada era una creació del professor Ignasi del Blanco, i el creamat (centre de recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques) n'havia fet una versió interactiva per al seu web. Com que, hores d'ara, no sé on para aquella versió —és una llàstima que les felicitacions tinguin data de caducitat a la xarxa — torno a inserir la versió que en vaig fer:


La solució la trobareu en un dels comentaris de l'abans citat Felicitacions? matemàtiques o no?.

Enguany el creamat repeteix jugada i ens desitja un feliç any 2012 amb un altre problema d'Ignasi del Blanco. No sé quant durarà la versió interactiva que ofereixen en les seves pàgines, pot ser que, quan cliqueu l'enllaç anterior passat festes, us trobeu que ja ha desaparegut. Per tant, espero que ni el creamat ni el senyor del Blanco trobin inconvenient que us posi aquí la següent captura de pantallla:


Aquest repte és molt més senzill que el de l'any 2011, però si se us resisteix la solució...

Solució al problema Feliç any 2012 (+/- Mostra/Oculta)


Una iniciativa per portar a terme a les escoles i instituts que ens pot proporcionar felicitacions matemàtiques a dojo, és convocar un concurs entre l'alumnat. L'únic exemple, però, que he sabut trobar a la xarxa és del 2006 (concurs de felicitacions matemàtiques a l'Institut Jaume I). Podem trobar d'altres felicitacions un pèl extravagants i en clau:


La imatge anterior l'he tret del curiós bloc La covacha matemática i és de l'any 2009 (Wallpapers matemático-navideños). Aquest mateix missatge, en format més casolà, el podeu veure a DesEquiLIBROS. Javier Omar, l'editor de La covacha, persisteix i ens felicita les festes d'enguany amb Las festividades al estilo matemático. Més atrevits encara, a + plusmagazine llencen la casa per la finestra i fan un calendari d'Advent (The 2011 Plus advent calendar)!

I un servidor que volia aportar el seu granet de sorra s'ha quedat amb la descomposició factorial de 2012 (2012 = 2 x 2 x 503). M'he adonat que és interessant perquè 503 és un nombre primer relativament gran i he pensat que, en els habituals problemes del Cangur on utilitzen la xifra corresponent a l'any de la prova, això pot donar un cert joc... però, d'aquí a obtenir-ne una felicitació original! De totes maneres ja no hi sóc a temps de desitjar-vos un Bon Nadal, avui és el dia dels Innocents... i m'excuso, mira que en sóc d'intercultural!, dient que el dia 1 de gener ni l'any hebreu (5772) ni l'any islàmic (1433, ¡ep, un altre nombre primer!) canviaran el seu darrer dígit. Us desitjo, això sí, un bon inici del proper any gregorià 2012.

2 comentaris:

  1. Pots llegir en el Butlletí de la Societat catalana de Matemàtiques Vol. 26, núm.1 2011 pàg 29 - 55 un artícle sobre el algorisme de Page Rank i la seva implicació amb el Senyor Google, molt interessant !!!

    ResponElimina
  2. Efectivament és un escrit molt interessant de Joan Gimbert. Els lectors d'aquests comentaris, que vulgueu accedir a l'edició digital d'aquest article de la SCM, podeu clicar el següent enllaç:

    Les matemàtiques de GOOGLE: l'algorisme PageRank

    Entre d'altres coses, els estudiants de batxillerat podran veure que les matrius serveixen per a alguna cosa més que per fer mecàniques tirallongues d'operacions.

    Darrera de l'interfície senzilla i intuïtiva d'un cercador, i de les aplicacions informàtiques en general, hi ha moltes matemàtiques... i alguns informàtics maldestres als quals se'ls escapen efectes indesitjats. Un exemple d'aquesta darrera apreciació: els senyors de GOOGLE han volgut millorar el format dels comentaris dels blocs del seu servei Blogger. Resultat: ara mateix apareixen les 12:04 PM com l'hora d'enviament del comentari anterior d'en Frederic, quan l'hora local que correspondria són les 21:04. I això és un inconvenient menor: des de la modificació dels comentaris, i fins fa poc, alguns blocs es penjaven si estaves utilitzant Internet Explorer i volies accedir als comentaris! Entre d'altres problemes que hem d'anar solucionant els usuaris i els tècnics de Blogger.

    I és que una cosa és la teoria i l'altra, l'aplicació pràctica. En fi, que no passo aquest bloc a la competència de WordPress per mandra.

    Gràcies Frederic pel comentari i procuraré donar-li una mica de marxa al bloc que s'està enteranyinant!

    ResponElimina