diumenge, 8 d’abril del 2012

La NASA (o la T.I.A.?): algunes pífies

No seré jo qui negaré les excel·lències i les fites aconseguides per la National Aeronautics and Space Administration (NASA), però des de la seva fundació, el 1958, ha tingut temps de protagonitzar algunes pífies sonades. Abans de donar-vos-en algun exemple, inserto un enllaç, a mode d'expiació, al seu recomanable web:

http://www.nasa.gov/

Només m'he equivocat en les unitats! La sonda Mars Climate (1999)

Fent classe de física, i sobretot en el moment de repartir els exàmens corregits, haig d'escoltar, de tant en tant, com algun alumne maldestre treu importància a les errades provocades pel mal ús de les unitats. La tipologia d'aquestes errades és diversa i les conseqüències a l'aula no acostumen a ser catastròfiques (en els laboratoris, n'hauríem de parlar!), però a la realitat si ho poden ser. El 23 de setembre de 1999 la sonda Mars Climate es va estavellar contra la superfície del planeta Mart. Per què? Per un problema en la programació dels sistemes de navegació, sorprenent en un projecte d'aquesta envergadura. Les diferents empreses que es van encarregar dels programes informàtics creuaven dades sense assegurar-se d'estar treballant en el mateix sistema d'unitats! Podeu informar-vos amb més detall a La sonda espacial Mars Climate se estrella en Marte. ¿Son importantes las unidades de medida? o, en el web oficial de la Nasa, a Mars Climate Orbiter Goes Silent.

PowerPoint ens fa ser estúpids? El transbordador espacial Columbia (2003)

Les aplicacions informàtiques que s'utilitzen per fer presentacions  —es diguin PowerPoint, Impress o Prezi—  no són, ni bones ni dolentes en si mateixes, una altra cosa és l'ús i l'abús que se'n fa (i que patim!). Darrerament han sonat veus d'alerta, algunes interessades, podeu llegir, per exemple, ¿PowerPoint nos hace estúpidos?; però, ja en el 2003, la NASA va assenyalar els greus inconvenients d'aquests tipus de presentacions per comunicar informació important.

El transbordador espacial Columbia  es va destruir en la seva reentrada atmosfèrica l'1 de febrer de 2003. L'accident va causar la mort dels seus set tripulants. Entre els múltiples factors que van propiciar el desastre, l'agència astronàutica assenyala que les presentacions informàtiques van contribuir-hi. No, no m'ho invento: en un gest que els honora, poc freqüent a la vella Europa, la Nasa va encarregar una investigació sobre les causes de la tragèdia i el va fer públic. Consulteu, si us plau, Report of Columbia Accident Investigation Board, Volume I (no cal que mireu tot l'informe). Com que el Report és una mica extens, si us baixeu el PDF, cerqueu-hi el terme PowerPoint. Una extensa reflexió a càrrec de Ruth Marcus la podeu trobar en The Washington Post: PowerPoint: Killer App? 

Enèsim descobriment d'aigua a Mart

Em temo que és una estratègia per justificar les despeses o per facilitar l'aprovació dels pressupostos: la NASA anuncia recurrentment indicis de l'existència d'aigua en el planeta Mart i els diaris s'afanyen a donar la notícia com a gran primícia (només cal que escriviu water mars en el web de la NASA per comprovar-ho).

Etiquetes o categories... i continuarà

No dec ser bon taxonomista ja que no encerto a classificar aquest escrit amb alguna etiqueta que el descrigui prou bé. Ho deixarem en Física, perquè marcar com Humor una entrada amb set morts (els de la última missió del Columbia) em semblaria propi del caducat Grand Guignol.

La gènesi de l'entrada és un pèl estranya, la meva idea inicial era parlar de les presentacions en Impress o en PowerPoint per tal d'ajudar els meus alumnes amb aquesta eina tan utilitzada (quedo en deute i la propera aportació al bloc parlarà només d'això).

I la T.I.A. del títol? La T.I.A (Técnicos de Investigación Aeroterráquea) és l'agència on treballen els personatges del còmic  —els que som grans, em dèiem tebeos—  Mortadelo i Filemón creats pel dibuixant Francisco Ibáñez. Em temo, que tard o d'hora, en les grans empreses tecnològiques (i en les altres), sempre hi ha algú que acaba fent de Profesor Bacterio!
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada