Aquesta necessitat de trobar alguna activitat per passar la tarda, per passar el temps o, més radical encara, per matar el temps em sembla que és específicament humana (l'home deu ser l'únic animal que s'avorreix!). Així una de les seccions habituals que no pot faltar en la premsa escrita és la de Passatemps. A part dels habituals, mecànics i previsibles sudokus, enguany dos diaris de prestigi, La Vanguardia i El País, han volgut donar un toc de matemàtiques a les seves pàgines. De la iniciativa d'El País ja n'he parlat en Els desafiaments matemàtics d'El País. Comencem pels grafs. No sé si per mimetisme, La Vanguardia va iniciar, des del passat 24 de juliol, una reduïda secció diària titulada El cervell matemàtic que finalitzarà el 4 de setembre. M'agradaria comparar aquestes dues iniciatives perquè ens donen una pista del tractament de les matemàtiques en aquestes dues publicacions periòdiques.
Podeu consultar, l'exemplar del 24 de juliol de La Vanguardia en el servei d'Hemeroteca digital d'aquest diari (això sí, si no sou subscriptors, només en la seva versió castellana). Si voleu veure el primer article de la sèrie feu clic a El cerebro matemático i desplaceu-vos fins al final de la pàgina que s'obrirà. Us transcric el títol i la primera frase de la introducció a aquest passatemps en la seva versió catalana que he consultat en paper:
Un estiu amb passatemps matemàtics
Qui va dir que les matemàtiques són avorrides?
Ras i curt, ja van començar malament amb aquesta pregunteta retòrica i tòpica. Més endavant ens diuen:
Són passatemps extrets de les proves Canguro (sic, aquí els ha fallat la traducció automàtica).
Per resoldre'ls, més que càlculs i fórmules, fan falta enginy i intuïció.
Resumint, no patiu que són pseudo-matemàtiques de fàcil digestió. Em quedo amb el dubte de qui va dir que les matemàtiques són avorrides! Si consulteu els reptes proposats pel nostrat diari veureu que, com la majoria de les preguntes de les proves Cangur, es poden solucionar amb uns minutets sense avorrir-se, i tenim l'avantatge que l'endemà ens donen i expliquen la solució . Està bé que es dediqui un raconet a les matemàtiques i, més encara, que sigui en aquest diari, que havia tingut uns magnífics suplements de ciència, però que ja fa anys que ha perdut el nord pel que fa al periodisme científic, a la divulgació de les ciències i al tractament numèric i infogràfic de les notícies (us en donaria exemples, però m'indignaria escrivint-los i, tot plegat, és el pa de cada dia en la majoria de la premsa escrita o audiovisual). Com aspectes positius d'aquests passatemps apuntaria la col·laboració de la Societat Catalana de Matemàtiques amb un diari d'àmbit estatal i la divulgació dels reptes de les proves Cangur... ah! i si voleu participar en el Cangur, El cervell matemàtic us pot servir d'entrenament (en l'Hemeroteca digital que abans he esmentat podeu consultar qualsevol exemplar del diari quan ja han passat trenta dies de la seva publicació).
Com que l'escrit s'està fent llarg, parlarem d'El País, que guanya per golejada amb la seva secció de reptes matemàtics, en la propera entrada.
He d’entonar el “mea culpa” hi he de confessar que el passat dissabte vaig fer un d’aquest problemes matemàtics de La Vanguardia, parlava d’una figura geomètrica i demanava l’angle que feien unes diagonals, fàcil per fer-ho per trigonometria, no tan fàcil per geometria.
ResponEliminaLa canícula estiuenca va passar més ràpid i l’ego matemàtic va romandre inalterable, ara amb els “sudokus” no puc !!!!
No cal que entonis el mea culpa, jo no critico els reptes matemàtics proposats: sempre m'han sorprès favorablement les preguntes de les proves Cangur (darrera de la seva elaboració hi ha molta feina i força creativitat) i m'agrada resoldre-les. Sí que em sap greu que, quan un diari decideix publicar un "contingut matemàtic", ho faci com si fos un esquitx i, a més, com demanant disculpes. Val més això que res, però ni s'han pres la molèstia de comentar què són les proves Cangur ni què és la Societat Catalana de Matemàtiques i han perdut l'oportunitat de fer més visible la participació dels lectors (a tall d'exemple, aquest mateix diari ha organitzat diverses vegades un meritori concurs de coneixements bíblics amb molts més medis i ressò).
ResponEliminaEls sudokus amb una mica de mètode són molt mecànics de resoldre: per passar l'estona i relaxar-se estan bé, però són a les matemàtiques allò que el punt de creu és a l'art.